Autofagija i superhrana - Superhrana DTC

13/07/2023dodao Admin0

Autofagija i superhrana

13/07/2023dodao Admin0
fotka-autofagija-1-640x426.png

Autofagija je jedna od najpopularnijih dijeta prošle decenije i nesumnjivo je da će se u budućnosti još više poštovati ovaj režim ishrane. Razlog tome leži u dokazanoj funkcionalnosti dijete i njenim pozitivnom uticaju na zdravlje čitavog tela.

Šta je zapravo, autofagija?

U bukvalnom prevodu sa grčkog reč “autofagija” znači “samojedenje”, odnosno da organizam samog sebe izjeda.

Ukratko, autofagija je deo urođenog imunološkog sistema vašeg tela, ona se dešava kada vaše telo reciklira i odbacuje stare ćelije omogućavajući stvaranje novih ćelija koje će ih zameniti.

Zbog toga nutricionisti autofagiju nazivaju „reciklažom“.

Telo je, još iz doba kad je čovek bio lovac, našlo način kako da preživi kada nema dovoljno hrane. Autofagija se na prirodan način pokreće prostim ne unošenjem hrane. Pravilo je sledeće: u toku dana postoji period kada treba i kada ne treba da jedete. Period kada jedete traje od 12 do 6 sati, a period kada se ne konzumira hrana traje između 12 i 18 sati, poznat je pod nazivom intermitentni post.

Dakle, kako ćelijski stres pokreće autofagiju? Vaše telo neprestano teži homeostazi ili fiziološkoj ravnoteži za preživljavanje. Stres se, s druge strane, odnosi na okruženje koje zahteva promene. Kada je vaše telo izloženo ćelijskim stresorima, kao što je deprivacija hranljivih materija usled posta(nejela) ili vežbi visokog intenziteta, potrebno mu je gorivo da proizvede potrebnu energiju za preživljavanje. Da bi ovo postiglo, vaše telo signalizira razgradnju starijih i manje efikasnih ćelija i ćelijskih organela, ostavljajući prostor za stvaranje novih, zdravijih i efikasnijih ćelija za proizvodnju više energije. Kao rezultat toga, autofagija pomaže vašem telu da bolje funkcioniše. Uz pomoć novih mitohondrija i zdravih ćelija, vaše telo postaje jače.

Da rezimiramo, pokretanjem autofagije postižete povećanje energije, gubitak masti, poboljšanje mentalne jasnoće, smanjenje bola, smanjenje upalnih procesa u telu i na kraju poboljšanje opšteg zdravlja i stanja organizma.

Kako pojačavamo procese autofagije u telu?

Dok su post („izgladnjivanje“), vežbanje i ketogena dijeta tri najmoćnija načina za pokretanje autofagije, važno je da podržite ovaj proces antiinflamatornim biljem kako biste poboljšali autofagiju i poboljšali svoje zdravlje.

Za vas smo istražili koje biljke, hrana, začini, pića i koji naši proizvodi pomažu kod procesa autofagije!

 

 

Koren đumbira

Đumbir ima preko stotinu hemijskih jedinjenja. Gingerol je njegovo najmoćnije aktivno jedinjenje sa raznim moćnim zdravstvenim prednostima. Đumbir može poboljšati autofagiju, smanjiti upalu i smanjiti nivo bola. Pokazalo se da smanjuje upale i bolove vezane za vežbanje, osteoartritis, crevne probleme, metabolički sindrom i gojaznost

Organska mača (zeleni čaj) u prahu

 

 

Mača ili zeleni čaj

Ovaj čaj je bogat polifenolom EGCG i ima brojne zdravstvene prednosti. Jedna od njegovih prednosti je poboljšanje autofagije oponašanjem efekata ograničenja kalorija. Neki čak nazivaju maču autofagijskim čajem. Ostale prednosti uključuju jačanje funkcije mozga, podršku vašoj jetri, zaštitu srca i pomoć pri gubitku težine

 

 

 

Koren kurkume

Kurkuma je jedan od najistraženijih začina. Samo američki nacionalni centar za biotehnologiju ima preko 6.000 studija o njegovim prednostima. To je moćna antiinflamatorna i antioksidativna biljka sa snažnim aktivnim jedinjenjem, kurkuminom. Kurkuma može poboljšati autofagiju, smanjiti upalu i smanjiti nivo bola.

 

Cejlonski cimet

Prema ORAC skali, koja se koristi za merenje koncentracije antioksidanata u različitim namirnicama, cimet je u top 20 u odnosu na sve namirnice, začine i lekove širom sveta. Cejlonski cimet se zbog svojih nutritivnih vrednosti ne smatra samo začinom, već i superhranom. Mnogi nutricionisti ga navode kao začin koji treba obavezno ubaciti u ishranu kod autofagije!

 

 

 

Reishi gljiva

Reishi gljiva (Ganoderma lucidum) je moćna gljiva sa stotinama bioaktivnih jedinjenja.Kineski lekari je hiljadama godina koriste za podršku imunom sistemu, smanjenju upale, smanjenje anksioznosti i podršku funkcija mozga.Istraživanja pokazuju da pečurka reishi može izazvati autofagiju.Takođe štiti mozak od oksidativnog stresa regulisanjem autofagije.

 

kokosovo-ulje

 

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje takođe može stimulisati autofagiju u mozgu povećanjem nivoa ketona. Trigliceridi srednjeg lanca (MCT) u kokosovom ulju odgovorni su za uticaj kokosovog ulja na povećanje ketona.

 

Crveno voće

Pokazalo se da borovnice, jagode, kupine i acai bobice značajno aktiviraju autofagiju u mozgu. 
Naime polifenoli u ovom bobičastom voću regulišu rad ćelija mikroglia koje su zadužene za autofagiju moždanih ćelije.
Ćelije mikroglia uklanjaju oštećene neurone i infekcije i važne su za održavanje zdravlja centralnog nervnog sistema.
Polifenoli u u ovim bobicama takođe štite moždane ćelije od oksidativnog stresa i upale i poboljšavaju kognitivne funkcije. Acai se na našim prostorima, naravno, mogu naći samo u prahu.

 

 

Koristite resveratrol za poboljšanje autofagije

Resveratrol je moćno biljno jedinjenje koje se može naći u crnom vinu, grožđu, bobičastom voću i kikirikiju. Uglavnom je koncentrisan u kožici i semenkama grožđa i bobičastog voća, što objašnjava da je fermentisano grožđe u crnom vinu posebno bogato resveratrolom.
Resveratrol deluje kao antioksidans sa bezbrojnim zdravstvenim prednostima za vaše zdravlje. Može biti od koristi za zdravlje mozga, osetljivost na insulin, krvni pritisak i bol u zglobovima.

 

 

Ekstra devičansko maslinovo ulje

Maslinovo ulje ima brojne zdravstvene benefite, posebno zbog snažnih antiinflamatornih efekata.
Dokazano je da oleuropein, polifenol koji se nalazi u maslinovom ulju, indukuje autofagiju i smanjuje kognitivna oštećenja

 

 

Kafa

Naučnici su dokazali da ne samo da kafa ne prekida ovaj za organizam važan proces, već je korisna za njega. Polifenoli – mikronutrijenti koji se uglavnom nalaze u biljkama, a koje kafa sadrži, zapravo mogu da je stimulišu. Polifenoli su prepuni antioksidansa i pomažu kod problema sa varenjem, kod gojaznosti, dijabetesa, neurodegenerativnih i kardiovaskularnih bolesti.

 

Omega 3 masne kiseline

Istraživači su takođe pokazali da omega-3 masne kiseline mogu povećati BDNF signalizaciju i pojačati autofagiju u mozgu.

Dakle, povećanje njihovog unosa jedna je od najvažnijih radnji koje možete preduzeti da biste podržali svoj mozak.Omega-3 masne kiseline se prvenstveno nalaze u ribama koje žive u hladnim vodama. Tu spadaju:
Losos-
Crni bakalar-
Sardine-
Haringe-

Kvercetin za poboljšanje autofagije

Bioflavonoidi ili flavonoidi su grupa pigmenata koji mogu pomoći u zaštiti od raznih bolesti. Poseduju antiinflamatorna, antioksidativna, antivirusna, antialergijska i antikancerogena svojstva i mogu da pojačaju autofagiju.
Kvercetin se može naći u luku, lisnatom zelenilu, paradajzu, brokoliju i bobicama. Može poboljšati autofagiju, boriti se protiv upale, poboljšati imunitet i boriti se protiv oštećenja od slobodnih radikala

Ne zaboravite, u vreme posta, onih 12 do 16 sati u kojima se ne unose hrana i piće da bi se pokrenula autofagija, ne preporučuje se ništa osim kafe bez dodataka, nezaslađenog čaja (najbolje zelenog) i puno vode.

Ovaj način ishrane treba primenjivati nakon savetovanja, uz stručnu pomoć nutricioniste ili lekara, i nije poželjan za decu, adolescente, trudnice i žene koje doje. Ljudi sa hroničnim i autoimunim bolestima obavezno moraju da se posavetuju sa svojim lekarom. Verovatnoća neželjenih dejstava usled energetskog deficita je manja, ukoliko post traje kraće, ali sa produžavanjem, rizik postaje veći.

 

 

 

 

 

 


Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *