340.00rsd – 2.730.00rsd
Poseduje snažna antioksidansna, antiupalna i antibakterijska svojstva.
Redovna upotreba kurkume kod reumatoidnog artritisa pruža značajno olakšanje od bolova u zglobovima i smiruje upalu zglobova, ublažava jutarnju ukočenost i otekline. Kurkumin, aktivna komponenta kurkume, ima snažno protivupalno dejstvo, koje je nekad i jače od komercijalnih lekova protiv upala.
Brojna istraživanja su pokazala da kurkumin sprečava nakupljanje naslaga koje začepljuju arterije i uzrokuju ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući moždani i srčani udar.
Kurkumin takođe može predstavljati prirodnu terapiju za upalne bolesti creva poput kronove bolesti i ulceroznog kolitisa.
Kurkuma se smatra jednim od najjačih prirodnih antibiotika, ali za razliku od ostalih antibiotika koji uništavaju dobre bakterije i floru u crevima, ona pomaže razvoj dobrih bakterija.
Način upotrebe: Kurkuma se koristi u pripremi slatkih i slanih jela. Možete je dodati u pilav, voćne salate, salatne dresinge, jela od povrća, umake, kus kus, krompir, supu ili čorbu, palačinke, kolače, u šolju toplog mleka… Idealna kombinacija je kurkuma sa kokosovim (ili drugim hladno ceđenim) uljem i biberom, jer biber uvećava dejstvo kurkume, a ulje povećava apsorpciju hranljivih materija. Obično je dovoljno samo ½ – 1 kafena kašičica (1,5 – 3g) kako jelo ne bi imalo previše intenzivan miris. Najbolje je dodati jelima pri kraju spremanja kako bi se maksimalno sačuvala njena lekovita svojstva. Od kurkume se može praviti i čaj, koji je vrlo popularan u Japanu. Za pravljenje čaja potrebno je dodati kafenu kašičicu kurkume u šolju vruće vode.
Izbegavati konzumiranje kurkume ne prazan stomak.
Kurkuma se može koristi i u kozmetičke svrhe, kao maska za lice ili za izbeljivanje zuba.
Za više načina upotrebe kliknite na RECEPTI.
Kurkuma (lat.Curcuma longa) je višegodišnja zeljasta biljka koja potiče iz tropske južne Azije. Pripada familiji đumbira (Zingiberaceae), a poznata je i kao indijski šafran. Od njenog korena pravi se začin jake žute boje čiji je aktivni sastojak kurkumin, i jedan je od glavnih sastojaka karija kojem daje tako lepu žutu boju.
Kurkumin se može naći na deklaraciji prehrambenih proizvoda u popisu sastojaka obeležen kao prehrambeni aditiv znakom E100. Njegova uloga je da zaštiti prehrambrene proizvode od sunca i u kombinaciji sa drugim bojama koristi se za bojenje sira, jogurta, salate, senfa, putera i margarina.
U ajurvedskoj medicini kurkuma je od davnina poznata kao biljka koja jača i neguje organizam. Po nutritivnim vrednostima bogat je izvor gvožđa, mangana, kalijuma, magnezijuma, vitamina B3 i B6 i dijetalnih vlakana.
Poseduje snažna antioksidansna, antiupalna i antibakterijska svojstva.
Kurkuma se smatra jednim od najjačih prirodnih antibiotika koji ne uništava dobre bakterije i floru u crevima već pomaže razvoju dobrih bakterija.
Ako se borite sa kamenom u žuči, konsultujte se sa lekarom pre nego što kurkumu dodate u svoj prehrambeni plan, kurkuma povećava proizvodnju žuči i može pogoršati vaše stanje.
Nemojte je kombinovati s lekovima protiv zgrušavanja krvi poput aspirina, ibuprofena ili varfarina (marivarin, martefarin), jer kurkuma takođe razređuje krv.
Sastav: 100% organska kurkuma u prahu
Nutritivne vrednosti na 100g:
Energetska vrednost: 354kcal/1481kJ
Protein: 8g
Ukupne masti: 10g
-od kojih zasićene masti: 3,1g
Ugljeni hidrati: 65g
-od kojih šećeri: 3,2g
Vlakna: 21g
Natrijum: 38mg
*Informacije o proizvodima nisu namenjene dijagnozi i lečenju. Za ozbiljnije poremećaje zdravlja neophodno je posavetovati se sa svojim lekarom.
2 komentara za Organska kurkuma u prahu
Njegoš Petrović
27/07/2018 at 14:58
kurkumu u prahu koristim već 3 dana i već osećam neke pozitivne promene u kolenima i drugim zglobovima Pa čak iu metabolizmu
Admin
31/07/2018 at 08:50
Poštovani Njegoše, hvala puno što ste podelili svoje iskustvo sa nama, veliki pozdrav!
Njegoš Petrović
27/07/2018 at 15:01
Dobar je sa medom