Organska hrana - Zašto je važna? (Superhrana DTC)

ŠTA JE TO „ORGANSKA HRANA“

Kada kažemo „organska hrana“ to je termin koji se odnosi na način uzgajanja i prerade poljoprivrednih prehrambenih proizvoda. To je hrana proizvedena koristeći metode koje ne uključuju savremene veštačke dodatke kao npr. pesticide i hemijska đubriva, ne sadrži genetski modifikovane organizme (GMO), hormone rasta i nije tretirana zračenjem, industrijskim rastvaračima ili hemijskim prehrambenim aditivima.

Farme organske hrane su udaljene od fabrika, auto-puteva, kanalizacionog zagađenja, na propisanoj su udaljenosti od konvencionalnih farmi i svih drugih potencijalnih zagađivača. Dakle, organska hrana proizvedena je sa najvećim obzirom prema okruženju, prema životinjama, bezbednosti hrane kao i prema njenom kvalitetu.

Organski uzgajana hrana uglavnom je boljeg ukusa i ima bitno više hranljivih sastojaka (vitamina, minerala, omega 3 masnih kiselina i nekih antioksidanasa, veći sadržaj proteina…)

U proseku, organski uzgajana namirnica obezbeđuje: 21,1% više gvožđa (od svojih konvencionalnih kolega); 27% više vitamina C; 29,3% više magnezijuma; 13,6% više fosfora…

Povrće i voće iz organskog uzgoja sadrži i do 40% više antioksidanasa nego njihovi ekvivalenti iz uobičajene proizvodnje, a mleko iz biološkog uzgoja sadrži čak 90% više antioksidanasa nego obično mleko.

KAKO ORGANSKA PROIZVODNJA ŠTITI ŽIVOTNU SREDINU?

Poljoprivredne hemikalije, pesticidi i đubriva zagađuju našu životnu sredinu, truju naše dragocene vode i uništavaju vrednost plodne poljoprivredne površine.

Zbog intenzivne upotrebe pesticida u poljoprivredi zemljište je značajno zagađeno. Pesticidi su vrlo otporni i dugo ostaju u zemljištu, njihovo prisustvo negativno utiče na floru i faunu i smanjuje plodnost zemljišta. Tamo gde su korišćena pretežno veštačka đubriva i razna hemijska sredstva, zemlja je više „mrtva“ nego „živa“!

Pokret organske poljoprivrede nastao je 1940-tih godina kao odgovor na industrijalizaciju poljoprivrede i poznat je pod nazivom Zelena revolucija.

Organske poljoprivredne prakse smanjuju zagađenje, čuvaju vodu, smanjuju eroziju zemljišta, povećavaju plodnost zemljišta i koriste manje energije. Poljoprivreda bez pesticida je takođe bolja za ptice i životinje u blizini, kao i za ljude koji žive blizu farmi.

U procesu organskog uzgoja stvara se manje smeća, parcele zemlje se redovno „odmaraju“,

sertifikovani organski standardi u poljoprivredi zahtevaju odgovorno upravljanje zdravim tlom i biodiverzitetom.

KOJE SU PREDNOSTI ORGANSKI UZGAJANE HRANE?

  • vrhunski „pravi“ ukus (kod mesa, voća i povrća)
  • sadrži bitno više hranljivih sastojaka
  • nema štetnih aditiva
  • bez pesticida je
  • bez genetske modifikacije (GMO)
  • bez antibiotika
  • briga za životinje i dobit za prirodnu sredinu
  • zdravstvene prednosti su nebrojive…

Argument koji uglavnom koriste oni koji se bave konvencionalnom proizvodnjom je da organsko ne može da nahrani svet. To, naravno, nije tačno jer se upotrebom hemikalija gubi kvalitet zemljišta i tako za kratko vreme sve veće količine pesticida daju sve manje prinose.

Svi treba da budu svesni činjenice da je jedino organsko u stvari normalno, zdravo, bezbedno, a da uz konvencionalnu proizvodnju nemamo baš svetlu budućnost, naročito pojavom GMO.

Organska hrana nije pomodarstvo već bitan faktor zdravlja, svih nas.

Organsko je skuplje, ali zdravlje i očuvanje prirodnih resursa je neprocenjivo!

KAKO PREPOZNATI ORGANSKI SERTIFIKOVAN PROIZVOD?


Ukoliko je proizvod proizveden u skladu sa standardima organske proizvodnje i u skladu sa zakonskom regulativom, proizvođač ili uvoznik mora, na vidljivom mestu, a prema Zakonu o organskoj proizvodnji Republike Srbije, da stavi nacionalni znak sa jasnim i vidljivim natpisom ORGANSKI PROIZVOD.

Nacionalni znak garantuje da je proizvod prošao kroz proces kontrole i da je sertifikovan u skladu sa strogim regulativama od strane sertifikacionog tela koje kontroliše Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ukoliko proizvod nema ovu oznaku već samo prefikse „Bio“, „Eko“, „Organsko“ ili „Prirodan“ to znači da nije organski proizvod.

Spremni da okusite blagodeti organske superhrane?

Želite da počnete da se hranite zdravo i uverite se u prednosti organske superhrane? Pogledajte naš raznolik izbor različitih organskih proizvoda i naručite vaš omiljeni još danas!