Shop


Organski cejlonski cimet u prahu

400.00rsd3.250.00rsd

 

Lekovita dejstva cejlonskog cimeta:

 • Visok izvor antioksidanata

Prema ORAC skali, koja se koristi za merenje koncentracije antioksidanata u različitim namirnicama, cimet je u top 20 u odnosu na sve namirnice, začine i lekove širom sveta. Različiti antioksidanti prisutni u cimetu pomažu u zaštiti od mnoštva bolesti koje uzrokuju slobodni radikali.

 • Štiti zdravlje srca

Studije su pokazale da je bitna zdravstvena korist cimeta u tome što smanjuje nekoliko najčešćih faktora rizika za bolesti srca, uključujući visok nivo holesterola i triglicerida i visok krvni pritisak.

 • Reguliše nivo šećera u krvi

Pomaže u smanjenju nivoa šećera u krvi. Dokazano je da smanjuje količinu glukoze koja ulazi u krvotok nakon obroka sa visokim sadržajem šećera, a takođe može poboljšati osjetljivost na insulin, koji je vitalni hormon potreban za održavanje ravnoteže nivoa šećera u krvi.

 • Pomoć u borbi protiv infekcija i virusa

Postoji mnogo koristi od cimeta kada se radi o odbrani tela od bolesti. Cimet je prirodni anti-mikrobiološki, anti-biotski, anti-gljivični i anti-virusni agens.

 • Štiti stomatološko zdravlje

U istraživanjima je dokazano da su ekstrakti pronađeni u cimetu zaštita od bakterija koji žive u oralnoj mikroflori i mogu izazvati loš dah, propadanje zuba, šupljine ili infekcije usta.

 • Pomoć u lečenju kandide

Određene studije su zaključile da moćna anti-gljivična svojstva cimeta mogu biti efikasna u zaustavljanju ili lečenju kandide u digestivnom traktu. Cimet pomaže u borbi protiv kandide prirodnim putem podstičući imunološko zdravlje i borbu protiv upale.

Način upotrebe: od 1/2 – 1 kafena kašičica (1-6g) u čajeve, kolače, pite, sa medom, itd

Obriši

Opis Proizvoda

Organski cejlonski cimet u prahu (lat. Cinnamomum zeylanicum nees) je jedini pravi cejlonski cimet. Izuzetno je redak na našem tržištu, pošto je mnogo više zastupljeniji kineski cimet. Za razliku od kineskog cimeta (lat. Cinnamomum cassia) koji raste u Kini i Indoneziji, naš cimet dolazi direktno sa podneblja Šri Lanke (Cejlona). Ono što je najbitnije jeste da sadrži neznatne količine supstance kumarina, a kojom inače obiluje kineski cimet (do 1200 puta više od cejlonskog). Inače, kumarin kod preteranog konzumiranja može da ošteti jetru i bubrege.

Ove dve vrste cimeta se razlikuju kako po boji (cejlonski cimet je braonkast, dok je kineski crvenkast), tako i po aromi (cejlonski je mnogo suptilniji, aromatičniji, dok je kineski oštrije arome). Inače, i sam izgled štapića cimeta se razlikuje.

Štapići se dobijaju tako što se mlade grane režu 2-3 puta godišnje sa svakog drveta, ostavljaju se preko noći umotane u asure od kokosa da fermentišu, zatim im se guli spoljna i srednja kora. Koristi se samo unutrašnja najfinija kora koja se suši prvo u senci, a posle na suncu, a zatim se oblikuje u štapiće gde se manji štapići umeću u veće i jednoliko režu.

Cimet se zbog svojih nutritivnih vrednosti ne smatra samo začinom, već i superhranom.

Sastav: 100% organski cejlonski cimet u prahu


Nutritivne vrednosti na 100g:
Energetska vrednost: 1034kJ/247kcal
Ugljeni hidrati: 50,59g
Protein: 3,99g
Ukupne masti: 1,24g
Holesterol: 0g
Dijetalna vlakna, ukupna: 53,1g
Vitamini:
Folna kiselina (B9): 6mg
Niacin (B3): 1332mg
Pantotenska kiselina (B5): 0,358mg
Piridoksin (B6): 0,158mg
Riboflavin (B2): 0,041mg
Tiamin (B1): 0,022mg
Vitamin A: 295IJ
Vitamin C: 3,8mg
Vitamin E : 10,44mg
Vitamin K: 31,2mg
Elektroliti:
Natrijum: 10mg
Kalijum: 431mg
Minerali:
Kalcijum: 1002mg
Bakar: 0,339mg
Gvožđe: 8,32mg
Magnezijum: 60mg
Mangan: 17,466mg
Fosfor: 64mg
Cink: 1,83mg

*Informacije o proizvodima nisu namenjene dijagnozi i lečenju. Za ozbiljnije poremećaje zdravlja neophodno je posavetovati se sa svojim lekarom.

  Komentari

  Još uvek nema komentara.

  Budi prvi koji komentariše “Organski cejlonski cimet u prahu”