210.00rsd – 3.380.00rsd
Ukoliko imate stomačne tegobe kao što su nadutost, gorušica, grčevi, zatvor ili mučnina i povraćanje (naročito u trudnoći), đumbir može biti rešenje.
U tradicionalnoj kineskoj medicini, đumbir je poznat po njegovoj upotrebi u uklanjanju toksina. On se koristi kao protivotrov za trovanje hranom, drogama ili drugim biljem.
Možete skuvati čaj od đumbira u prahu da biste ublažili neprijatne simptome. On oblaže sluznicu želuca i obnavlja je, deluje na glatke mišiće u crevima, opušta ih i omogućava hrani da se slobodno kreće kroz digestivni trakt.
Prema studijama sprovedenim na ljudima i životinjama, đumbir može igrati ulogu u gubitku težine.
Prema studiji iz 2019. godine suplementacija đumbira značajno smanjuje telesnu težinu, odnos struka i kukova kod ljudi sa prekomernom težinom ili gojaznošću. STUDIJA
Studija iz 2016. godine na 80 žena sa gojaznošću otkrila je da đumbir takođe može pomoći u smanjenju indeksa telesne mase (BMI). Učesnici studije su primali relativno visoke dnevne doze — 2 grama — đumbira u prahu tokom 12 nedelja.
Studija o funkcionalnoj hrani iz 2019. takođe je zaključila da đumbir ima veoma pozitivan efekat na gojaznost i gubitak težine. Međutim, potrebne su dodatne studije.
Đumbir smanjuje holesterol u krvi i ubrzava metabolizam. Pomešajte med i đumbir u prahu, pre svakog obroka uzimajte po jednu kašiku ovog prirodnog leka i rezultati će ubrzo biti vidljivi
Istraživanja su pokazala da đumbir efikasno ublažava upalu mišića nastalu usled intenzivnog vežbanja. On nema trenutno dejstvo na upalu mišića, ali smanjuje povećanje bola u mišićima usled stalnog opterećenja. Doza koja je korišćena u istraživanjima bila je oko 2g đumbira dnevno.
Osteoporoza je uobičajen zdravstveni problem.
Uključuje degeneraciju zglobova u telu, što dovodi do simptoma kao što su bol u zglobovima i ukočenost.
Jedan pregled literature otkrio je da su ljudi koji su koristili đumbir za lečenje osteoporoze primetili značajno smanjenje bola i ukočenosti.
Učesnici studije su dobijali između 500 miligrama (mg) i 1 gram đumbira svakog dana u periodu od 3 do 12 nedelja. Većina njih je imala dijagnozu osteoporoza kolena.
Druga studija iz 2011. godine otkrila je da kombinacija đumbira, mastike, cimeta i susamovog ulja može pomoći u smanjenju bolova i ukočenosti kod ljudi sa osteoporozom kolena. STUDIJA
Ova oblast istraživanja je relativno nova, ali đumbir može imati moćna antidijabetička svojstva.
U studiji iz 2015. godine, na 41 učesniku sa dijabetesom tipa 2, 2 grama đumbira u prahu dnevno snizilo je šećer u krvi na prazan želudac za 12%. STUDIJA
Takođe je dramatično poboljšao hemoglobin A1c (HbA1c), marker za dugoročne nivoe šećera u krvi. HbA1c je smanjen za 10% tokom perioda od 12 nedelja.
Međutim, imajte na umu da je ovo bila samo jedna mala studija. Rezultati su neverovatno impresivni, ali ih treba potvrditi u većim studijama pre nego što se daju bilo kakve preporuke.
Antibakterijska svojstva đumbira imaju moć da eliminišu heliko bakteriju, koja je odgovorna za nastanak mnogih čireva i gastritisa. Đumbir neutrališe povišenost želudačne kiseline koja može da ošteti sluzokožu želuca
Jedna od tradicionalnih upotreba đumbira je za ublažavanje bolova, uključujući menstrualni bol.
U studiji iz 2009. godine, 150 žena je dobilo instrukcije da uzimaju ili đumbir ili nesteroidni antiinflamatorni lek (NSAID) tokom prva 3 dana menstrualnog perioda.
Tri grupe su primale četiri dnevne doze đumbira u prahu (250 mg), mefenaminske kiseline (250 mg) ili ibuprofena (400 mg). Đumbir je uspeo da smanji bol podjednako efikasno kao i ova dva leka NSAIL. STUDIJA
Novije studije su takođe zaključile da je đumbir efikasniji od placeba i podjednako efikasan kao lekovi kao što su mefenaminska kiselina i acetaminofen/kofein/ibuprofen (Novafen)
Posebno je zanimljivo da je đumbir više povezan sa dugotrajnim ublažavanjem bolova, a ne sa trenutnim ublažavanjem bolova. Istraživači koji su proučavali efekte đumbira otkrili su da ovaj začin ima odloženo dejstvo.
Iako su ovi nalazi obećavajući, i dalje su potrebne studije većeg kvaliteta sa većim brojem učesnika. STUDIJA
koren đumbira idealan je za ublažavanje napetosti i bola koje uzrokuje migrena. Zbog svojih antiupalnih karakteristika, đumbir blokira supstance koje stvaraju bol i upalu u krvnim sudovima mozga, i tako ublažava, pa čak i otklanja migrenu.
Način upotrebe: Pola kafene kašičice đumbira u prahu prelijte ključalom vodom. Promešajte i prekrijte je nekim poklopcem te ostavite deset minuta. Nakon što se đumbir slegao na dno šoljice, procedite čaj i dodajte mu limun i med po želji. Đumbir u prahu se koristi kao začin za različita jela, sosove, čorbe i marinade, a neretko se dodaje i u razne slatkiše i kolače.
Opšta preporuka je da se ne uzima više od 4 grama đumbira u jednom danu!
Đumbir (lat. Zingiber officinale) višegodišnja zeljasta biljka iz porodice Zingiberaceae je jedan od najzastupljenijih začina širom sveta. Zajedno sa kurkumom i kardamonom čini jedinstvenu porodicu začina iz Azije koji su veoma cenjeni u kulinarstvu i medicini.
U ishrani se koristi koren biljke, koji naraste do oko 12 cm dužine i 2 do 3 cm širine.
Ima dugu istoriju upotrebe u tradicionalnoj medicini i kuvanju, koja datira još od antičkih vremena u Aziji i na Bliskom istoku. Korišćen je za lečenje raznih bolesti, a takođe je bio cenjen zbog svog jedinstvenog i aromatičnog ukusa. Danas se đumbir još uvek široko koristi u raznim jelima i sve je popularniji zbog svojih brojnih prednosti.
Đumbir u prahu se dobija sušenjem i mlevenjem svežeg đumbira. Reč je o beličastom prahu sa jakom aromom i slatkasto ljutim ukusom. Ovakav đumbir se lakše čuva i duže traje.
Đumbir sadrži preko 100 bioaktivnih jedinjenja, minerala i vitamina, kao što su B6 i vitamin C, magnezijum, natrijum, kalcijum…
Njegova specifična aroma potiče od mešavine bioaktivnih materija. Đumbir sadrži više bioaktivnih komponenti, a glavna među njima je tzv. gingerol, koji ispoljava moćno antioksidansno i antiupalno delovanje. Mnoga medicinska svojstva đumbira potiču upravo od gingerola..
Sastav: 100% organski đumbir u prahu
Nutritivne vrednosti na 100g:
Energetska vrednost: 331.00 kCal
Ukupne masti: 0.73g
So: 0.01g
Ugljeni hidrati: 72.73g
Vlakna: 9.00g
Proteini: 16.55g
*Informacije o proizvodima nisu namenjene dijagnozi i lečenju. Za ozbiljnije poremećaje zdravlja neophodno je posavetovati se sa svojim lekarom.
Komentari
Još uvek nema komentara.