Shop


Organski sirovi kakao prah

280rsd2.230rsd

Lekovita dejstva kakaa:

  • Kakao je hrana za mozak

Studija koju su vodili istraživači na Univerzitetu Northumbria u Engleskoj ispitali su efekte konzumiranja kakaa na kognitivnu aktivnost. Subjekti koji su konzumirali kakao pre obavljanja matematičkih zadataka završili su ih brže i preciznije od kontrolne grupe koja nije konzumirala kakao. Vodeci profesor studije sugerisao je da visoki sadržaji polifenola u kakau mogu sprečiti opadanje kognitivne funkcije. Zaključak je bio da je kakao pametna užina pred testove i ispite!

  • Štiti od srčanih bolesti

Flavanoli su anti-inflamatorna i antioksidativna grupa koja se nalazi u kakao zrnu. Studije pokazuju da mogu zaštititi od kardiovaskularnih bolesti, smanjiti rizik od moždanog udara i pomoći u poboljšanju cirkulacije krvi. Kakao sadrži preko 700 jedinjenja,  kompleksni antioksidanti koji se nalaze u njemu poznati kao polifenoli pomažu u smanjenju „lošeg holesterola“ i sprečavaju očvršćavanje arterija.

Studije sa univerziteta širom Sjedinjenih Država pokazale su da konzumiranje neprerađenog kakaa može podržati kardiovaskularni sistem i smanjiti krvni pritisak.

  • Stabilizacija šećera u krvi

flavonoli prisutni u organskom sirovom kakau mogu igrati važnu ulogu u smanjenju rizika od dijabetesa. Istraživači na Univerzitetu Tufts i na Univerzitetu L’Akuilla otkrili su da kakao bogat flavonolom  reguliše nivo glukoze u krvi i povećava funkciju ćelija koje proizvode insulin.

  • Poboljšava raspoloženje

Kakao sadrži sredstvo za poboljšanje raspoloženja, anandamid – poznat kao blažen molekul, koji stvara osećaj euforije.
Još jedno jedinjenje za poboljšanje raspoloženja pronađeno u kakao je PEA ili fenetilamin, što pokreće oslobađanje endorfina i prijatnih neurohemija. Nešto slično neurohemikalijama koje se oslobađaju prirodno kada se zaljubljujemo i tokom seksualne aktivnosti. (Jedina druga hrana na zemlji koja sadrži PEA je plavo-zelena alga.) Pored toga, ove hemikalije poboljšavaju libido, što je verovatno i dovelo do toga da čokolada bude toliko popularna kao poklon za dan zaljubljenih. Kod žena za vreme PMS-a, nivo serotonina drastično opada, dokazano je da kakao može da pomogne u ovim situacijama jer povećava moždane nivoe serotonina i vraća osećaj blagostanja.

  • Promoviše opšte zdravlje

Istraživanja sugerišu da konzumiranje hrane bogatom flavonoidom, kao što je organski kakao u prahu, može smanjiti rizik za kardiovaskularne bolesti, kancer i neke hronične bolesti. Studija koju su vodili istraživači Harvardove medicinske škole razmatrali su uticaj potrošnje kakaa na ljude koji žive na ostrvu Kuna, koji su konzumirali kakao kao deo svoje redovne ishrane. Otkrili su da su ljudi iz Kune imali znatno nižu incidencu kardiovaskularnih bolesti i raka nego ljudi koji žive na kopnu koji nisu konzumirali sirovi kakao.

  • Pomaže u sprečavanju prevremenog starenja

Polifenolni antioksidanti koji se nalaze u kakao zrnu su u istoj grupi antioksidanata kao što su zeleni čaj i crveno vino. Ovi anthocianini (pronađeni u tamno obojenim plodovima) i katehini (pronađeni u zelenom čaju) štite naše ćelije od prevremene oksidacije ili uništenja i mogu nam pomoći da se duže osećamo vitalno i izgledamo mlado. Mineralno bogat, kakao energizuje telo bez previše stimulisanja nervnog sistema, dajući vam neverovatnu dugotrajnu energiju!

  • Poboljšava metabolizam

Ako ne dobijete dovoljno antioksidanata u vašoj ishrani može imati opasne dugoročne zdravstvene posledice. Švajcarska studija pokazala je da je za manje od dve nedelje kakao smanjio kortizol, hormon stresa, poboljšao metabolizam i čak poboljšao mikrobnu aktivnost creva.

  •  Pomaže u sprečavanju opekotina od sunca

Nedavna studija londonskih naučnika otkrila je da su učesnici koji su konzumiralii 20 grama dnevno sirovog kakaa, 12 nedjelja, bili u stanju da ostanu na suncu, bez opekotina, dva puta duže od onih koji nisu konzumirali.

 

Način upotrebe: Preporučeni dnevni unos je 1-2 supene kašike (10-15g). Može se dodati u smutije, granolu, musli, keks i sl.  Zbog kofeina i teobromina preporučuje se umerena upotreba kakaa, posebno u večernjim satima.

Za više načina upotrebe kliknite na RECEPTI.

Obriši

Opis Proizvoda

Kakao prah potiče iz Centralne i Južne Amerike još iz vremena Asteka kada se zbog svoje izuzetne vrednosti koristio kao sredstvo plaćanja.

Sirovi kakao prah se pravi od negrejanog kakao zrna, pri čemu je temperatura procesa proizvodnje ispod 42°C kako bi se sačuvali svi enzimi i minerali koji su veoma bitni za svu sirovu hranu. Sirovi kakao ima mnogo izražajniji ukus i miris od običnog kakaa i sasvim mala količina omogućava izuzetan „čokoladni doživljaj“. Naš kakao je sorte Criollo, najkvalitetnije i najređe sorte kakaa.

Sirovi organski kakao prah je vrhunski izvor antioksidanasa i bogat je magnezijumom koji podiže životnu energiju. Takođe sadrži u velikoj količini sumpor koji je poznat kao „mineral lepote i mladosti”. Bitno je istaći da je dovoljna samo 1 kafena kašičica da bi se obezbedile dnevne potrebe za gvožđem.

Sadrži preko 300 hemijskih elemenata i to ga čini jednom od najkompleksnijih namirnica poznate čoveku.

Ako želite da saznate više o zanimljivoj istoriji kakao drveta, kliknite OVDE.

Sastav: 100% organski sirovi kakao u prahu 

Nutritivne vrednosti na 100g:

Energetska vrednost: 1009kJ/241kcal
Ukupni ugljeni hidrati: 1g
>od kojih šećeri: 1,5g
Dijetalna vlakna, ukupna: 31,7g
Protein: 27,0g
Fosfor: 700mg
Magnezijum: 520mg
Natrijum: 20mg
Ukupne masti: 11,0g
>zasićene masti: 6,5g

 

*Informacije o proizvodima nisu namenjene dijagnozi i lečenju. Za ozbiljnije poremećaje zdravlja neophodno je posavetovati se sa svojim lekarom.

    Komentari

    Još uvek nema komentara.

    Budi prvi koji komentariše “Organski sirovi kakao prah”